Hajnalmadár, Róka-hegyi Kőbánya

A madarászok körében, mint az égi barátainknál, itt is hamar elterjednek a hírek. Ha valaki, valahol egy ritkán látható madarat figyel meg, arról értesíti a többieket is. A héten szólt egy barátom, miszerint a Rókahegyen egy hajnalmadarat láttak! Nagyon rápörögtem a témára, szerettem volna én is élőben látni ezt a ritka, tollas szépséget. Semmi garancia persze rá, hogy más is lefotózhatja ugyanott.
Mivel december van, nincs értelme nagyon korán elindulni. Fél nyolckor ültünk autóba, reggel még szikrázó napsütés volt, de ahogy haladtunk előre egyre jobban beborult, szemerkélni kezdett az eső. De nem adtuk fel, az elmaradhatatlan kávé és reggeli elfogyasztása után rendületlenül haladtunk tovább. 
Megérkezve a helyszínre már messziről látszódott, hogy keményen kell felfelé kaptatni, ráadásul a párától csúsztak a lépcsőfokok is. Elgondolkoztam, hogy felmenjek-e, az észlelés helyszínére. Fotóstársam előre ment, felderíteni a terepet, mi is van ott. Hamar jött a telefon, hogy igen, megéri. Továbbindultam. 
Akkor még nem is sejtettem, mekkora élményben lesz részem…

De ne szaladjunk előre… Mit is lehet tudni róla? (forrás: itt )
Pontos neve: Hajnalmadár (Tichodroma muraria)
Besorolása vitatott, egyes rendszerezők szerint a csuszkafélék (Sittidae) családba tartozik. 
Előfordulása: Magyarországon ritka vendég szeptembertől októberig. A legtöbbször a Bükk hegységben észlelték, de Budapesten is voltak már észlelések.
Alfajai:
  • Tichodroma muraria muraria(Linnaeus, 1766)
  • Tichodroma muraria nepalensisBonaparte, 1850
Megjelenése: Testhossza 16-17 centiméter, szárnyfesztávolsága 27-32 centiméter, testtömege 15-20 gramm.
Védettsége: Magyarországon védett, eszmei értéke 10 000 forint. 
Hol láttuk mi a madarat?: Róka-hegyi Kőbánya, Budapest

A Róka-hegyi kőbánya Budapest III. kerületében található, közvetlenül Csillaghegy fölött. Könnyen megközelíthető a Csillaghegyi HÉV megállójából vagy gépkocsival. Ha a gyaloglást választjuk a HÉV-től, akkor jókora kaptatóra kell számítanunk, autóval mindez levágható.  Viszont ennek ellenére legalább egyszer érdemes bejárni a bányaterületet, ha már odamegy az ember…
Izgalmasan telt az időnk, vártuk a madarat. Közben tájfotók is készültek. Megjelent egy madarász srác is, aki éppen Budapesten tartózkodott és azért jött ide, hogy saját szemével láthassa. Bevallom én örök szkeptikus vagyok, ezért nem nagyon reménykedtem benne, hogy szerencsénk lesz.

Róka-hegyi kőbánya, Budapest
Biztonságos korlát védi a látogatókat
Holdbéli táj

Nehéz volt feljutni ide…

Tanakodtunk, vajon mi legyen. A madarász srác felment a tetejére. Múlt az idő, nézegettük az internetet, hol voltak észlelések. Már majdnem fél tizenegy volt, a leírások szerint 11.30-kor látták az alsó szinten. Menjünk lejjebb? Nem, megálltunk úgy, hogy ha kapaszkodik felfelé, akkor azonnal észrevegyük és úgy tudjuk fotózni, hogy ne alulról legyen lekapva. Közben dumáltunk, egyszer csak halljuk a felkiáltást “itt a Hajnalmadár!” Azonnal odaindultunk táskát, fotómasinát felkapva és indulhatott is a fotózás!

Fantasztikus, egy életre meghatározó élmény volt. És ismét bővült a kedvenc madaraim száma…
És köszönöm mindazoknak akik segítettek, fotós barátomnak, a madarász srácnak – hogy szólt, hogy ott a madár (neki nem győztük megköszönni), az internetnek és a szerencsének. Ritkán adódik ilyen az ember életében.

var linkwithin_site_id = 2386047;
 

This entry was posted in Egyéb kategória and tagged , , .

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*